Impulsköp

Stefan

Vi brukar planera och tänka igenom alla inköp, både när det gäller gröna rummet och annat. Den enda fisk vi köpt på impuls var vår black ghost, en fascinerande liten svart sak som fladdrade runt i djuraffärens akvarium. Eftersom den hörde hemma i det SA-akvarium vi höll på att inreda med fisk slog vi till. Den har nu utvecklats till en närmare 30 cm lång och 6 cm hög majestätisk och fortfarande lika fascinerande fisk.

Cichlasoma Salvini Nu har vi gjort det igen. Impulsköpt ett par fiskar när det enda vi var ute efter var lite frusen artemia. Den här gången var det några nyanlända Cichlasoma Salvini som vi blev presenterade. En vacker och ovanlig SA-ciklid som blir omkring 15 cm enligt säljaren. En snabb koll visade att den snarare var en CA. Namnet kändes bekant och den såg fin ut så vi slog vi till på ett par. Kan vara roligt med något annat än eldbukar i vårt CA-akvarium eftersom tigercikliderna ser ut att bli kvar i vårt SA.

På kvällen googlade Ingela lite mer på fisken och upptäckte att vi tydligen köpt 25 centimeters monsterfiskar som äter allt mindre än den själv och även biter ihjäl sin egen sort. Hon drömde mardrömmar hela natten…

Lite mer efterforskningar nyanserade bilden. Denna CA-ciklid, som 2002 röstades fram som den vackraste CA/NA-cikliden av Nordiska Ciklidsällskapet, blir sällan mer än 15-20 cm i akvarium. Den är starkt revirhävdande, och andra revirhävdande fiskar i akvariet får inte vara för fega, men den brukar inte bry sig så mycket om fiskar som bara simmar runt. Det är en rovfisk som äter det mesta, även små fiskar.

Även om vi dagen efter funderade på hur vi skulle få upp dem ur akvariet igen, har vi nu beslutat att de nog får stanna kvar. Vi har gott om gömställen och bra revir i akvariet, så det borde finnas plats för dem. Vi får hoppas att de sköter sig…

Skriv en kommentar

Observera att kommentaren inte visas förrän vi godkänt den, ifall det är första gången du skriver något.