Arkiv för februari, 2010

Nya växter för att motverka brunalger

Stefan

Allt lugnt i akvariet numera. Alla värden OK, men vi har fått en hel del bruna alger på inredningsdetaljer och även på sanden. Verkar vara en fas som de flesta nya akvarier går igenom, så vi tar det med ro än så länge. Vi har köpt några nya snabbväxande växter som förhoppningsvis ska ta hand om näringen i vattnet bättre än de mycket långsamväxande och ganska slitna svärdsplantorna. Det är antagligen lite för mörkt i akvariet.

Nya tetror blev mat

Stefan

Eftersom vi matar som vanligt igen och de kvarvarande tetrorna verkar bli lämnade i fred, bestämde vi oss för att bygga upp stimmet igen med 6 nya. Vi skaffade oss också en bunt mjölmask för att ha något smaskigt till metaerna.

Vi satte i tetrorna igår och de verkade smälta in bland de gamla på en gång, även om de är något mindre. På morgonen upptäckte vi att alla de nya tetrorna blivit uppätna under natten! Även en scalare verkar vara skadad eller sjuk och har blivit angripen av de andra fiskarna. Hittas död på kvällen.

UV-filtret verkar inte påverka de goda filterbakterierna negativt och vattenvärdena är perfekta. Lorentz visade sig efter att ha varit osynlig ett antal dagar.

Bruna alger

Stefan

Ytterligare fyra tetror uppätna. Bara fyra kvar nu.

Det är mycket bruna alger i vattenfallet, troligtvis orsakat av att vi kört vattenfallet hela tiden och inte använt UV. Satte på UV på dagtid igen och kör vattenfallet som vanligt, dvs bara på eftermiddag och kväll. I stort sett nitritfritt nu.

Rommen övergiven

Stefan

På kvällen upptäckte vi att Vincent plötsligt övergivit vaktandet. En närmast klotrund tigerhanne mumsade i sig de sista resterna rom. Vincent och Victoria ser påtagligt deppiga ut. Ligger stilla mitt i akvariet med sänkta huvuden. De har aldrig sett ut så tidigare. En tetra till är försvunnen.