Arkiv för kategorin ‘Orkidariet’

Skåpen efter nystart

Stefan

Stora skåpet Lilla skåpet

Nu har vi rensat upp i skåpen och förberett för orkidéeodling. En del har vi redan satt in, men tyvärr börjar det bli lite sent på året (kallt) för att beställa plantor. Blir förhoppningsvis mer växter med tiden. Och så hoppas vi att mossmixen och det vi redan har tar fart.

Nytt grodskåp på gång

Stefan

Grodterrarium under uppbyggnad Grodterrarium under uppbyggnad Grodterrarium under uppbyggnad

Nu har vi kört igång det nya grodskåpet. En kort beskrivning så här långt:
Själva terrariet är hemmabyggt och köpt begagnat (b75 h70 d40). Det har ventilationsnät upptill och en ventil på vardera gavel. Vi silikonade fast droppskydd på insidan för det ska bli tätt. Jag var också tvungen att silikona om glaset i botten. Det var minst sagt slarvigt ihopsatt, men jag inbillade mig att spara tid och pengar genom att köpa ett färdigt.

Korta fakta
Inredning: Epiweb på alla sidor plus en gren i epiweb, allt penslat med mossmix. Golvplattor av plast från Jula på botten så att man ska kunna se om det är för mycket vatten där. På mattorna lekakulor, Exo Terra Jungle Earth och lite vitmossa. I hörnet står ett Exo Terra vattenfall och vi har även grävt ner en överbliven fusksten och en grotta från våra tidigare akvarier. Den dominerande inredningsdetaljen är en ihålig träbit som legat i en skogstjärn några år.
Växterna väntar vi till stor del med tills mossan tagit sig, men vi har stoppat in några orkidéer och begoniaskott.
Terrariet står på ett egentillverkat skåp av trä och jag har även täckt in toppen och sidorna, förutom ventilationshål, så att det ska se ut mer som en vanlig möbel. Skåpet är silikonat invändigt för att eventuellt vattenläckage inte ska rinna ut på golvet. I skåpet finns plats för tidur på utdragbara hyllor samt vattendunk och högtryckspump.

Belysning: Två HI-Lumen LED 60, en varmvit ledlampa för morgon och kvällsljus och en blå ledlist (som jag skärmade av med blå och röd tejp) för nattljus.
Fukt: Högryckspump med fem dimmunstycken. Exo Terra vattenfall med dimgenerator.
Ventilation: 120 mm ljudlös datorfläkt, 12V.
Värme: Två Exo Terra värmemattor under skåpet.
Styrning: Som vanligt en laddning tidur från Clas Ohlsson plus en sekundtimer för vattnet.

Nu är det bara att vänta på att mossan förhoppningsvis ska börja växa. Vi har ordentlig fuktning och en metallhalogenlampa på stativ som ger extra ljus dagtid för att få mossan att komma igång. Vi kan inte påstå att vi har lyckats så bra med Epiweb och mossa tidigare, men man ska inte ge upp.
Vi tänker vänta med att stoppa in några grodor tills mossa och annat börjat få fäste i skåpet. Så vi får se om det blir några grodor…

Alla grodorna på plats

Stefan

Grodterrarium Grodterrarium Bromelia Adelphobates galactonotus

Ranitomeya ventrimaculata red Ranitomeya ventrimaculata red Ranitomeya ventrimaculata red

Nu är det nya grodterrariet helt klart och alla grodor har bott in sig. Det är ett helt annat liv än i det gamla och man ser nästan alltid några grodor när man tittar dit. Tidigare var Ranitomeyorna ganska osynliga och de gömde sig när man kom i närheten.
Ranitomeyorna sjunger och verkar trivas. En av honorna är så tjock att hon håller på att explodera, så det är antagligen fler yngel på gång. Totalt är nu åtta Ranitomeyor sålda via Aquawarehouse.
All teknik fungerar också perfekt så vi är mycket nöjda med resultatet.

Nya grodskåpet invigt

Stefan

Nytt grodterrarium Adelphobates galactonotus
Nu har vi kört igång skåpet och de första grodorna har flyttat in. De verkar njuta av den nya världen och klättrar runt och undersöker hela skåpet. Kokosnötsskalet med ynglet följde också med och Berta har full koll på det.
Jag återkommer senare med en beskrivning av skåpet under BYGGET, men här är en snabb sammanfattning:
Som kanske syns på bilden, har vi återanvänt delar av vattenfallet och det konstgjorda trädet från paludariet, liksom den stora grenen och de flesta orkidéerna.
Vattenfallet har ett lugnare flöde än tidigare, det rinner bara lite vatten nedför ”berget”. Vattnet drivas av ett ytterfilter som går dygnet runt. Vattnet samlas i en vattendel nere till vänster som rymmer ca 25 liter. Från ytterfiltret går även en slang till Epiweb-vattning som pumpas med en separat pump ett par gånger om dagen. Vi har även flyttat över dimsystemet från paludariet.
Belysningen är två lysrörsarmaturer från paludariet plus två 18W lysrör för effektljus morgon och kväll samt en blå ljusslinga för nattljus. Värmen kommer, förutom från lamporna, från en vattenvärmnare i vattendelen som håller vattnet runt 25 grader samt en värmematta under marken i den högra delen.
Det finns två invändiga fläktar som går konstant, en tidursstyrd insugsfläkt upptill och en utloppsfläkt nedtill. Samtliga fläktar har ”grodskydd”.

Gröna rummet är avvecklat!

Stefan

Efter sommaren har vi kommit fram till att vi måste riva vårt gröna rum. Vi hinner inte njuta av rummet utan det känns just nu mest som jobb och ansvar. Så efter moget övervägande bestämde vi oss för att avsluta det stora paludariet och alla akvarier. Grodorna tänker vi däremot behålla.
En del i beslutet är att grodterrarierna måste rivas eftersom de inte håller tätt. Vi har fukt på fel ställen och det syns mögelprickar på undersidan skåpet.
Vi kommer att bygga ett nytt större skåp för samtliga grodor med innehåll från paludariet och de nuvarande skåpen. Det nya skåpet får en bättre placering i vardagsrummet där vi förhoppningsvis kan njuta av det bättre.

Äntligen dags för lite uppdateringar

Stefan

Både fisk- och grodsidorna har äntligen fått sig en rejäl uppdatering. Jag har fotat en del under vintern och kommer att bakuppdatera några inlägg för att visa dem vid rätt tidpunkt.
Här är till att börja med några aktuella bilder från paludariet. Ormbunkarna kräver ständig rensning för att de inte ska ta över fullständigt. Så här ser det ut ett par veckor efter en rensning.

Paludarium mars 2012 Paludarium mars 2012 Nepenthes Stammen på mitträdet Vattenfallet

Mer svampar

Stefan

De mystiska svamparna har nu spridit sig till vattenfallet. Ena dagen börjar de som små vita prickar. Nästa dag har de vissnat. Några veckor senare återupprepas samma sak.

Svampar i vattenfallet Svampar i vattenfallet

Kväll i gröna rummet

Stefan

Paludarium, terrarium och akvarium

Kväll i gröna rummet

Skymningsljus innan det blå nattljuset tar över. En skön känsla att äntligen ha det mesta på plats.

Några blommor just nu

Ingela

Stelis itatiayae

Stelis itatiayae

Ascocenda närbild

Rhyncostylis gigantea


En Stelis itatiayae blommar med långa stänglar. Blommorna är mindre än fem millimeter. Rhyncostylis gigantea ”red” blommar om liksom Ascocendan.

Paludariet efter ett år

Stefan

Paludariet

Paludariet 19 december

Vattenfall

Det växer runt vattenfallet


Vi har nu haft igång paludariet i ungefär ett år. Det som känns mest överraskande är de växter som kommit spontant, främst en massa ormbunkar som vi numera får hålla efter för att de inte ska ta över helt och hållet. Tyvärr växer det inte så mycket mossa på väggarna som vi hade hoppats. Vi har antagligen inte vattnat epiwebben tillräckligt. Det är ju ett problem när vi inte har ett slutet system utan överblivet vatten rinner ner i akvariet. Det går inte att vattna mer än några minuter varje dygn. Åtminstone inledningsvis krävs antagligen betydligt mer vattning.
Temperaturen i skåpet varierar mellan 23 och 29 grader och luftfuktigheten är ganska konstant över 90%.