Arkiv för maj, 2011

Frid och kaos

Stefan

Att hålla akvarier och grodterrarier är som en ständigt vinglande gång mellan lycka och fascination till olyckor, oförklarliga plötsliga naturfenomen och kaos. Att sitta inne i gröna rummet och höra porlandet från ”vattenfallen” är oerhört fridfullt. Men de senaste veckorna har tiden i rummet mest inneburit jobb. Och inte minst frustration över att inte veta hur man ska åtgärda problemen.

Grodterrariet
– Det stora grodterrariet håller fortfarande inte tätt efter två nya lagningsförsök.
Idag har jag rivit upp botten på den högra delen och upptäckte ett hål i silikonlagningen som inte syntes, eller gick att nå, från det vänstra skåpet. Håller tummarna för att det fjärde lagningsförsöket ska fungera.

+ Galactonotusarna, som nu i snart en månad tvingats bo i det lilla 30-centimetersskåpet, verkar trivas alldeles utmärkt. De klättrar runt mest hela dagarna och vi kan inte se något bråk. När vi kommer med plastglaset med dagens bananflugor, ställer de nästan upp sig på rad och äter ur handen.

– Ranitomeyorna har hållit sig mycket osynliga sedan de kom till det stora grodterrariet. Ett tag trodde vi att alla utom en hade dött.
+ Sedan började de visa sig då och då och ibland har flera stycken varit framme samtidigt. Eftersom vi har kännetecken på dem, har vi sett att alla troligtvis finns kvar och att de bara är lite försiktiga.
– Efter att jag idag har rivit ut bottnen i deras skåp är vi antagligen tillbaka till den gömda tiden.

Tanganyika
+ Frontosorna verkade mycket nöjda med att få ett nytt akvarium, med bättre inredning, simutrymme och vattenkvalitet.
– Nästan omedelbart återgick de till sitt beteende att hålla sig gömda bakom en sten hela dagarna och mer eller mindre matvägra. Efter en konsultation hos vårt fiskorakel Marianne på Djurmagazinet i Umeå, kom vi fram till att det antagligen beror på flytten. Frontosor är enligt Marianne oerhört känsliga, det kan räcka med att man köper en ny soffa eller har många gäster på besök för att de ska känna sig osäkra. Vi får hoppas att det stämmer och att de blir trygga med tiden.
– För några veckor sedan började stenarna täckas av bruna alger och de nyinsatta malarna verkade inte bry sig om dem.
+ Nu ett par veckor senare är algerna i stort sett helt borta.

Centralamerika
+ Eldbukarna växer och är nu alla över fem centimeter. De simmar inte runt lika mycket utan har hittat olika gömställen/revir som de ofta bevakar. Vid matning kommer alla fram.
-/+ Ancistrusarna har varit ganska osynliga. Hanen har vi inte sett på flera veckor. Detta hände även när paret bodde i det provisoriska Tanganyika och då berodde det på att han vaktade ägg/yngel någonstans.
– Som jag tidigare skrivit har växterna sett lite tråkiga ut trots gödning med PMDD. Många hade svart beläggning med tofsalger på bladkanterna. Det började också bli en grön matta på gruset och på klippan under vatteninloppet. Efter tillskottet med nya lysrör, som jag trodde skulle gynna växterna, upplevde vi det som att algerna tog över hela akvariet.
+ Till slut bestämde jag mig för 3 dygns total mörkläggning, även om det inte sägs påverka tofsalger så mycket. Efter detta var en stor del av algerna borta. Efter införskaffandet av ett par nya fräscha växter och tre siamesiska algätare, har algerna på bara ett par dagar minskat till en klart hanterlig nivå.

Alla fiskar på plats i Tanganyika

Stefan

Vi flyttade över jullarna och de två mindre frontosorna förra helgen. Vi tyckte att det borde vara bättre att låta de små, som varit lite nedtryckta i det provisoriska Tanganyika-akvariet, få flytta in och göra sig hemmastadda först. Vi kände oss också lite tvekande inför att överhuvudtaget lägga i de stora; kommer de att se de betydligt mindre cikliderna som mat?

Samtidigt upptäckte vi att det var ganska höga värden med nitrit i det nya akvariet. Detta var i och för sig väntat, men kom lite tidigare än vad jag trott. Vi gjorde ett par delvattenbyten, hällde Nitrivec i filterutrymmet och flyttade dessutom över det ena ytterfiltret (Fluval 405) från det provisoriska Tanganyika. Detta tog hand om nitriten som var i stort sett borta på två dygn.

Det började också bli lite alger på stenarna i Tanganyikaakvariet, så vi kände att det var dags för ett par Ancistrusmalar. Inte så korrekt i ett Tanganyikaakvarium, men de håller sig ganska osynliga, så man kan tänka bort att de finns där…

Julle Frontosa Frontosa

Igår bestämde vi oss trots allt att flytta över de två återstående frontosorna. De var inte glada, ensamma i det gamla akvariet, utan höll sig gömda och matvägrade. Utan att lägga allt för mycket mänskliga känslor på fiskarna, måste man ändå säga att det blev ett kärt återseende. De cirklade runt och närmast gned sig mot varandra, och de tre mindre har sedan dess hållit sig ganska nära varandra. De simmar runt betydligt mer än i det lilla 250-litersakvariet. Den stora hannen (vi antar att det är en hanne eftersom han är klart störst) har hittat en favoritsten att stå under, men även han är betydligt livligare i det större akvariet.

På kvällen när bara det svag blå nattljuset var det enda som lyste upp akvariet, kunde man se frontosorna nästan ”dansa” i vattnet. Magiskt.
Alla fiskar var kvar på morgonen…

Olycka

Stefan

Växterna verkar inte riktigt trivas i Centralamerika-akvariet. Det gör de i och för sig inte i Sydamerika-akvariet heller (stora paludariet), men där är det är varken förvånande eller så lätt att åtgärda. Det är helt enkelt för mörkt där eftersom belysningen sitter en och en halv meter ovanför vattnet och dessutom skyms ljuset till stor del av landväxterna.
I Centralamerika sitter ljuset strax ovanför vattenytan så där borde det vara ljusare. Jag har provat att tillsätta PMDD-näring, men jag kan inte säga att det ger något märkbart resultat. Koldoixid kändes lite för avancerat, så det som återstod var att lägga till lite mer ljus.
Det var lite knepigt att skruva bort de befintliga lysrören, lägga till ett par nya och ansluta dem elektriskt med akvariet på plats under och grodskåpet ovanför. Men det gick.
Ända till sista skruven.
Den visade sig vara ett par millimeter längre än de andra skruvarna i lådan. Tillräckligt lång för att gå igenom formplywoodskivan och käcka glasbottnen till grodterrariet ovanför…
Kommando+Z som vi Macanvändare säger. Men det hjälpte inte.
Det var bara att snabbt tömma ut vattnet via ytterfiltret i tvättstugan och försöka inspektera skadan. Inget annat att göra än att rengöra lilla skåpet och inreda det på nytt och därefter försöka flytta över grodorna igen. Eftersom skadan var under galactonotusarna skulle det förhoppningsvis räcka med dem.

Sprucket glas i grodterrariet

Sprucket glas i grodterrariet


Nu en vecka senare har jag röjt ur skåpet, rengjort och silikonat fast nytt glas över det gamla. Ska förhoppningsvis hålla tätt.

Det lyser i alla fall bättre i Centralamerikaakvariet…