Arkiv för januari, 2010

Vincent och Victoria har lekt

Stefan

Vincent befruktar äggen i akvariets högra främre hörn

Metae har lekt! Vincent (Metae-hanen) vaktar energiskt.

Nitritvärdena är också klart bättre.

Laban tillbaka

Stefan

Vår black ghost Laban är tillbaka efter fem dagars osynlighet. Men spöken är ju osynliga ibland.

Laban visade sig för första gången sedan metaerna kom till akvariet. Han hade varit borta i en vecka och vi hade gett upp hoppet om att han levde.

Vi kör fortsatt samma kur med delvattenbyten varje dag, nitrivec och en nypa salt. En scalare och en tetra har försvunnit – troligtvis blivit metae-mat. Nitritvärdena har börjat sjunka något, men är farligt höga. Vi har också stängt av UV-filtret. Kan eventuellt ha negativ inverkan på bakterieuppbyggandet även om det sitter efter filtren och bara påverkar en del av det utgående vattnet.

Fortfarande nitrit

Stefan

Har bytt 25-30% vatten varje dag och pytsat i Nitrivec både i filtret och i vattnet, men nitriten är fortfarande oroande hög. Matar mycket begränsat. Fiskarna visar inga tecken på problem. Läste att lite salt i vattnet motverkar nitritens skador. Provade med 100ml Toxivec också. Laban (black ghost) har varit försvunnen i flera dagar. Han försvann samtidigt med att Metarna flyttade in.

Nitrit i vattnet!

Stefan

Filtret har inte hunnit med att bygga upp bakteriekultur för att ta hand om avfallet från alla nya fiskar. Extra vattenbyte, dammsugning och Nitrivec för att påskynda filtrets bakterieuppbyggnad. Nitrit är giftigt för fiskarna. Det fungerar ungefär som koloxid på däggdjur, dvs nitritet binder sig i de röda blodkropparna istället för syre och orsakar kvävning. Vi kör vattenfallet hela dygnet för att förbättra cirkulationen genom filtren och med det syretillförseln.

Födelsedagspresent

Stefan
Victoria - Aequidens metae

Victoria - Aequidens metae

Vincent - Aequidens metae

Vincent

Jag fick ett årsgammalt par Aequidens metae av Ingela i födelsedagspresent. De får heta Vincent och Victoria efter dagens namnsdag. Metae är en fisk vi har pratat om och som vi tror skulle kunna fungera med våra andra eftersom de lär vara fredliga. De har inte något svenskt populärnamn som jag känner till – jag har sett Yellow acara på engelska. ”Metarna” ser närmst gigantiska ut i jämförelse med våra tidigare fiskar och de håller sig lite avvaktande inför nykomlingarna.

Det är perfekta vattenvärden trots att vi stoppat i lite fler fiskar snabbare än vad som var planerat. Vi dammsuger botten och byter 20-25% vatten varje vecka.

Black ghost

Stefan

Vi har skaffat en Black Ghost (6-7 cm) som fick namnet Laban. Han (om det nu är en han?) rör sig åt alla håll men håller sig oftast gömd och letar bara mat nära botten. Eftersom de andra fiskarna äter upp allt innan något  hamnar där, försöker vi mata med mygglarver och liknande som vi sprutar ut framför honom. Känns ganska svårmatad.

Vattenvärdena fortfarande perfekta, men jag har fyllt torv i ytterfiltret för att se om det kan sänka pH till en bit under 7.

En massa nytt liv

Stefan

Lejonell är nyfiken på fiskarna

Nu har vi växter och lite fler fiskar. Växterna är främst olika typer av svärdplantor. Fiskarna är ett stim små rosentetror (2-2,5 cm), några scalare (2,5-3 cm), en otroligt snygg golden nugget pleco/L081 (ca 6 cm) som får heta Lorentz efter dagens namnsdag, samt ett par tigerciklider (5-6 cm). De får namnen Tiger och Elin efter ett aktuellt par på löpsedlarna. Tigrarna är egentligen inte från Sydamerika utan från Nicaragua, men liksom SA-ciklider trivs de bäst i lite surare vatten.
Katterna är ganska intresserade av det som rör sig bakom glaset. Lejonell försöker fånga fiskarna, men det är visst något i vägen…

Fridolf flyttar in

Stefan

Fridolf är en 5-6 cm lång segelfenspleco (röd leopardpleco/gibbiceps/leopardharneskmal – har visst många namn). Han sätter genast igång att beta av allt ätbart i algväg. Man kan inte se några alger, men det känns lite slemmigt på vissa ytor.
Vi hade planerat att plantera växter i akvariet innan några fiskar fick flytta in, men det visade sig vara svårt att få tag på några runt nyår. Efter ett par vattenbyten och några skvättar bakteriekultur för att få igång de biologiska filtren, valde vi därför att börja med en mal för att inte alger skulle börja ta över. Vi kollade vattenvärdena först och de såg bra ut.