Arkiv för kategorin ‘Grodterrarium’

Grodorna flyttar

Stefan

Vi har slutligen beslutat att låta grodorna flytta till nya hem. Lite sorgligt är det… Vi har troligtvis någon Ranitomeya kvar i det stora skåpet så vi får fortsätta att mata där, men annars känns det som en liten lättnad att slippa ansvaret med att hålla föda till grodorna.

Men visst kan det bli grodor igen längre fram.

Vi behåller skåpen och kommer att inreda om dem för odling av orkidéer och andra växter som önskar ljus och fukt. Förutom att ersätta en del av de nuvarande växterna kommer vi att komplettera med ny mossmix och mer LED-belysning för att få bättre och jämnare belysning i framför allt det stora skåpet. Vi uppgraderar även med en ny pump till vattenfallet för att få bättre flöde. Det blir en Eheim ytterfilterpump för akvarier, vilket kanske är lite overkill, men vi behöver någon slags filtrering av vattnet och önskar en tyst och energisnål pump.

Länge sedan sist…

Stefan

Grodterrarium

Våra grodskåp lever vidare även om engagemanget att skriva om dem synbart har minskat en del.
Antalet grodor har också minskat något.
Vi är osäkra när det gäller galactonotusarna. Vi har inte sett någon under de senaste månaderna, men det har å andra sidan också hänt tidigare vintrar – tills de helt plötsligt sitter där en dag och väntar på mat.
Vi har troligtvis inte längre någon ranitomeya-hona kvar, det har i all fall inte blivit några yngel det senaste året och sången har nästan tystnat.
Auratus-hanen rymde och hittades död så där blir inga nya.
När det gäller våra pumilior gjorde vi nog ett misstag när vi kallad dem Romeo och Julia. Det är två hanar, så där har vi inte heller några yngel att vänta.

Men skåpen pryder i alla fall fortfarande sin plats och Romeo forsätter att sjunga intensivt.

Det nya terrariet efter sex månader

Stefan

Grodterrarium Grodterrarium Grodterrarium

Mossan har tagit sig bra på vissa ställen, men på andra ställen har mossmixen torkat bort. De övriga växterna växer bra och vi har rensat några gånger.
Pumilio-hanen sjunger fortfarande ihärdigt, men vi har tyvärr inte sett något resultat av uppvaktningen.

Full fart i det nya terrariet

Stefan

Oophaga pumilio Oophaga pumilio Oophaga pumilio Oophaga pumilio Dendrobates auratus

Det pågår konstant uppvaktning av pumilio-honan. Vi kallar dem Romeo och Julia numera. Vi har inte hunnit med mycket julpynt i år men har i alla fall röda grodor…
Här är några nya bilder tagna med systemkamera som ger lite bättre skärpa.

Uppdatering om det nya skåpet

Stefan

Grodterrarium under uppbyggnad led-lampa

Det har nu gått en dryg månad och mossan har börjat bli lite grön. Vi har bytt ut metallhalogenlampan på stativ mot en något smidigare hängande LED-lampa från DUSK. Den ger nästan lika mycket ljus men med lägre effektbehov och värmeutveckling. Den får hänga kvar tills mossan tagit sig ordentligt.
Vi hängde också in en ny epiweb-lian idag, så den lär väl dröja en extra månad innan den börjar skymta i grönt. Det har också hamnat några fler växter skåpet, men dem återkommer jag till senare.

Nytt grodskåp på gång

Stefan

Grodterrarium under uppbyggnad Grodterrarium under uppbyggnad Grodterrarium under uppbyggnad

Nu har vi kört igång det nya grodskåpet. En kort beskrivning så här långt:
Själva terrariet är hemmabyggt och köpt begagnat (b75 h70 d40). Det har ventilationsnät upptill och en ventil på vardera gavel. Vi silikonade fast droppskydd på insidan för det ska bli tätt. Jag var också tvungen att silikona om glaset i botten. Det var minst sagt slarvigt ihopsatt, men jag inbillade mig att spara tid och pengar genom att köpa ett färdigt.

Korta fakta
Inredning: Epiweb på alla sidor plus en gren i epiweb, allt penslat med mossmix. Golvplattor av plast från Jula på botten så att man ska kunna se om det är för mycket vatten där. På mattorna lekakulor, Exo Terra Jungle Earth och lite vitmossa. I hörnet står ett Exo Terra vattenfall och vi har även grävt ner en överbliven fusksten och en grotta från våra tidigare akvarier. Den dominerande inredningsdetaljen är en ihålig träbit som legat i en skogstjärn några år.
Växterna väntar vi till stor del med tills mossan tagit sig, men vi har stoppat in några orkidéer och begoniaskott.
Terrariet står på ett egentillverkat skåp av trä och jag har även täckt in toppen och sidorna, förutom ventilationshål, så att det ska se ut mer som en vanlig möbel. Skåpet är silikonat invändigt för att eventuellt vattenläckage inte ska rinna ut på golvet. I skåpet finns plats för tidur på utdragbara hyllor samt vattendunk och högtryckspump.

Belysning: Två HI-Lumen LED 60, en varmvit ledlampa för morgon och kvällsljus och en blå ledlist (som jag skärmade av med blå och röd tejp) för nattljus.
Fukt: Högryckspump med fem dimmunstycken. Exo Terra vattenfall med dimgenerator.
Ventilation: 120 mm ljudlös datorfläkt, 12V.
Värme: Två Exo Terra värmemattor under skåpet.
Styrning: Som vanligt en laddning tidur från Clas Ohlsson plus en sekundtimer för vattnet.

Nu är det bara att vänta på att mossan förhoppningsvis ska börja växa. Vi har ordentlig fuktning och en metallhalogenlampa på stativ som ger extra ljus dagtid för att få mossan att komma igång. Vi kan inte påstå att vi har lyckats så bra med Epiweb och mossa tidigare, men man ska inte ge upp.
Vi tänker vänta med att stoppa in några grodor tills mossa och annat börjat få fäste i skåpet. Så vi får se om det blir några grodor…

Grodterrariet uppfräschat

Stefan

Grodterrarium Grodterrarium Grodterrarium

Nu har vi äntligen kommit oss för med att rensa upp i skåpet. Vi slet bort all ficus pumilia som satt under toppglaset och försökte trycka fast den mot bakväggen istället. Vi får hoppas att den överlever den omilda behandlingen. En gren och några nya träbitar gör att vi ger grodorna mer klätteryta och gömställen. Bilderna visar skåpet utan skjutluckorna. Grodorna håller sig undan när vi stökar runt.
Vi har lite problem med regnsystemet, flera slangar har torkat och spruckit med läckage som följd. Måste skaffa nya slanger.

Vi har lite annat på gång också. Ett nytt skåp är under planering.

Grodskåpet

Stefan

Grodterrarium

Ficus pumilan växer snabbt och har bildat en tjock matta upptill i skåpet. Det ger fin tredimensionell känsla med slingor som hänger ner, men det tar samtidigt bort mycket ljus och bromeliorna ruttnar ganska fort och måste bytas med jämna mellanrum. När det finns ork måste vi nog göra en ordentlig rensning.
Förutom dessa har vi bland annat en fredskalla, lite anubias i vattnet längst ner och en markväxande sak jag inte vet namnet på. På senare tid har vi också fått samma svampar som vi tidigare hade i det stora paludariet. De kommer fram var sjätte vecka och försvinner dagen efter.

Ung Ranitomeya

Stefan

Ung Ranitomeya

En liten Ranitomeya klättrar uppför ”vattenfallet”, som snarare är en liten rännil. Vi har ett akvariefilter under skåpet som pumpar upp vattnet till skåpets övre del, varefter det rinner ner till en dold vattenbehållare som rymmer omkring 25 liter vatten. Vi fyller på med osmosvatten ungefär varannan vecka.

Liten allmän uppdatering

Stefan

Grodterrarium med galactonotus Adelphobates galactonotus Ranitomeya ventrimaculata red Ung Adelphobates galactonotus

Vårt grodskåp lever vidare och växer ganska vilt, främst Ficus pumilan börjar ta sig riktigt bra.

Vi ser då och då en ny liten Ranitomeya, men vi vet faktiskt inte riktigt hur många de är nu. Vi har ett stort skåp med många gömställen och man ser sällan fler än ett par tre åt gången.

Galactonotusarna är lättare att ha koll på. De är fyra stycken nu, varav en relativt liten. En hona (som vi trodde var vår enda, men eventuellt är någon annan av dem också hona) hittades dränkt i en liten vattenskål en eftermiddag. De är inte alltid snälla våra grodor, och det händer att någon försöker trycka ner en svagare. Normalt blir det bara en maktdemonstration, men om en groda blir nertryckt i vatten kan den drunkna.