Arkiv för september, 2012

Nya grodskåpet invigt

Stefan

Nytt grodterrarium Adelphobates galactonotus
Nu har vi kört igång skåpet och de första grodorna har flyttat in. De verkar njuta av den nya världen och klättrar runt och undersöker hela skåpet. Kokosnötsskalet med ynglet följde också med och Berta har full koll på det.
Jag återkommer senare med en beskrivning av skåpet under BYGGET, men här är en snabb sammanfattning:
Som kanske syns på bilden, har vi återanvänt delar av vattenfallet och det konstgjorda trädet från paludariet, liksom den stora grenen och de flesta orkidéerna.
Vattenfallet har ett lugnare flöde än tidigare, det rinner bara lite vatten nedför ”berget”. Vattnet drivas av ett ytterfilter som går dygnet runt. Vattnet samlas i en vattendel nere till vänster som rymmer ca 25 liter. Från ytterfiltret går även en slang till Epiweb-vattning som pumpas med en separat pump ett par gånger om dagen. Vi har även flyttat över dimsystemet från paludariet.
Belysningen är två lysrörsarmaturer från paludariet plus två 18W lysrör för effektljus morgon och kväll samt en blå ljusslinga för nattljus. Värmen kommer, förutom från lamporna, från en vattenvärmnare i vattendelen som håller vattnet runt 25 grader samt en värmematta under marken i den högra delen.
Det finns två invändiga fläktar som går konstant, en tidursstyrd insugsfläkt upptill och en utloppsfläkt nedtill. Samtliga fläktar har ”grodskydd”.