Arkiv för oktober, 2014

Nytt grodskåp på gång

Stefan

Grodterrarium under uppbyggnad Grodterrarium under uppbyggnad Grodterrarium under uppbyggnad

Nu har vi kört igång det nya grodskåpet. En kort beskrivning så här långt:
Själva terrariet är hemmabyggt och köpt begagnat (b75 h70 d40). Det har ventilationsnät upptill och en ventil på vardera gavel. Vi silikonade fast droppskydd på insidan för det ska bli tätt. Jag var också tvungen att silikona om glaset i botten. Det var minst sagt slarvigt ihopsatt, men jag inbillade mig att spara tid och pengar genom att köpa ett färdigt.

Korta fakta
Inredning: Epiweb på alla sidor plus en gren i epiweb, allt penslat med mossmix. Golvplattor av plast från Jula på botten så att man ska kunna se om det är för mycket vatten där. På mattorna lekakulor, Exo Terra Jungle Earth och lite vitmossa. I hörnet står ett Exo Terra vattenfall och vi har även grävt ner en överbliven fusksten och en grotta från våra tidigare akvarier. Den dominerande inredningsdetaljen är en ihålig träbit som legat i en skogstjärn några år.
Växterna väntar vi till stor del med tills mossan tagit sig, men vi har stoppat in några orkidéer och begoniaskott.
Terrariet står på ett egentillverkat skåp av trä och jag har även täckt in toppen och sidorna, förutom ventilationshål, så att det ska se ut mer som en vanlig möbel. Skåpet är silikonat invändigt för att eventuellt vattenläckage inte ska rinna ut på golvet. I skåpet finns plats för tidur på utdragbara hyllor samt vattendunk och högtryckspump.

Belysning: Två HI-Lumen LED 60, en varmvit ledlampa för morgon och kvällsljus och en blå ledlist (som jag skärmade av med blå och röd tejp) för nattljus.
Fukt: Högryckspump med fem dimmunstycken. Exo Terra vattenfall med dimgenerator.
Ventilation: 120 mm ljudlös datorfläkt, 12V.
Värme: Två Exo Terra värmemattor under skåpet.
Styrning: Som vanligt en laddning tidur från Clas Ohlsson plus en sekundtimer för vattnet.

Nu är det bara att vänta på att mossan förhoppningsvis ska börja växa. Vi har ordentlig fuktning och en metallhalogenlampa på stativ som ger extra ljus dagtid för att få mossan att komma igång. Vi kan inte påstå att vi har lyckats så bra med Epiweb och mossa tidigare, men man ska inte ge upp.
Vi tänker vänta med att stoppa in några grodor tills mossa och annat börjat få fäste i skåpet. Så vi får se om det blir några grodor…

Grodterrariet uppfräschat

Stefan

Grodterrarium Grodterrarium Grodterrarium

Nu har vi äntligen kommit oss för med att rensa upp i skåpet. Vi slet bort all ficus pumilia som satt under toppglaset och försökte trycka fast den mot bakväggen istället. Vi får hoppas att den överlever den omilda behandlingen. En gren och några nya träbitar gör att vi ger grodorna mer klätteryta och gömställen. Bilderna visar skåpet utan skjutluckorna. Grodorna håller sig undan när vi stökar runt.
Vi har lite problem med regnsystemet, flera slangar har torkat och spruckit med läckage som följd. Måste skaffa nya slanger.

Vi har lite annat på gång också. Ett nytt skåp är under planering.