Under BYGGET hittar du en beskrivning av hur vi byggde skåpet.
ORKIDÉER, FISKAR och GRODOR beskriver några av invånarna.
Titta under PALUDARIEBLOGG om du vill se hur skåpen utvecklats sedan starten.

UPPDATERING 2012

Det startade med ett stort paludarium och växte därefter till ett helt grönt rum med tre akvarier och två grodterrarier.
Efter närmare tre år kom vi fram till att det var dags att använda rummet till annat och numera är gröna rummet avvecklat. Vi har däremot byggt ett nytt stort grodterrarium med stora delar av inredningen från paludariet. De flesta orkidéer och grodor är också kvar.

Allt om byggnationer, inredning, vattenrening, dimsystem och ventilation hittar du fortfarande under BYGGET, liksom vår erfarenhet av olika ciklider och andra fiskar. Paludariebloggen lever vidare om än i minskad omfattning eftersom den nu bara handlar om vad som händer i det nya skåpet.

UPPDATERING 2014

Inspirationen att bygga nya grodterrarier har kommit tillbaka och nu har vi ett andra skåp på gång och ett tredje i en framtidvision. Så häng med i Paludariebloggen...

Gröna rummet Gröna rummet på kvällen

CA-akvarium CA-akvarium

TAnganyika-akvarium Tanganyikaakvarium

pilgiftsgroda Pilgiftsgroda


Ett paludarium är ett sumpmarksterrarium, eller kanske bättre beskrivet, ett växtodlingsskåp som kombinerats med ett akvarium.

Paludarium Paludariet efter ett par månader, april 2010.

För oss började projektet med Ingelas önskan om ett orkidéskåp för sina orkidéer. Ett glasskåp med anpassad belysning och luftfuktighet. Är man bara intresserad av själva odlingen, kan man naturligtvis rätt och slätt hänga upp plantorna i skåpet, men vi ville gärna bygga en miljö så att skåpet också skulle bli ett intressant blickfång för den som inte är så orkidéintresserad.

Från det svällde projektet ut med funderingar om ett litet vattenfall och en vattensamling till att stoppa in pilgiftsgrodor eller trädgrodor. När det visade sig att grodorna helst äter levande syrsor och att syrsor äter växter, ströks den tanken. Istället svällde vattensamlingen till att bli ett tillhåll för några mindre fiskar.

Efter diverse skisser och surfande på inspirerande Internetsidor, blev det som så ofta för oss; ett projekt modell lite större. Det här är en beskrivning av hur bygget gick till och en del erfarenheter vi fått under tiden. Förhoppningsvis kommer vi att hålla sidorna uppdaterade med information om hur växter och djur utvecklas.

Efter att nästan ha nått i mål med det här gigantiska projektet (gigantisk ur hobbysynvinkel alltså), känns det som att vi har fått en hel del erfarenheter att dela med oss av till andra galningar som skulle vilja göra något liknande. Egentligen skulle jag vilja avråda från att göra ett så här stort projekt eftersom det både tar mer tid och kostar mer pengar än vad man kan ana. Ett första allmänt tips är förstås att kolla runt på nätet. Det finns massor av inspirerande byggen och erfarenhet på olika forum. Akvarieforum, växtodlingsforum, orkidéforum, vivarieforum, etc.

Paludarium

Paludarium Paludariet i början av 2012

Grodterrarium Grodterrarium.