Arkiv för april, 2010

Bilder från paludariet

Ingela

Det blir allt grönare i skåpet och de flesta orkidéerna kommer med nya bulber.

På trädet växer en miniatyr, Dendrobium oligophyllum. Den kom med blommor redan i höstas när vi köpte den och har redan fått en ny kraftig bulb som blommar med sex blommor.

På väggen till vänster provade jag att sätta in en liten Phalaenopsis som blommat ut. Den satte två små keikis och en blomma nästan omedelbart. Antagligen är det lite för varmt för den, men den är väldigt söt.

Den Angraecum scottianum som monterades på lianen till höger i skåpet verkar trivas och skjuter nytt för fullt. Även i vattenfallet växer det så det knakar. Tyvärr glömde vi vattenfallet på en hel natt vilket orsakade en del algpåväxt på mossan.

Ynglen växer

Stefan
Tiger och yngel

Tiger och yngel

Tigrarna vaktar till viss del fortfarande, men ynglen simmar runt ganska självständigt. Det verkar inte ha försvunnit några yngel den senaste tiden och vi uppskattar att de är ungefär 30 stycken. De andra fiskarna håller sig på avstånd även om ingen av stortigrarna finns i närheten.

Vi provade att fånga några yngel för att flytta över dem till det lilla akvariet, men det visade sig inte vara så lätt. Vi fick tag på två, men sedan gav vi upp. Tills vidare behåller vi nog resten av ynglen i det stora akvariet. Än så länge verkar det gå bra.

Nytt litet akvarium

Stefan

Yngelakvariet


Tigrarna vaktar fortfarande och de flesta ynglen verkar klara sig bra. Vi har köpt ett begagnat litet akvarium dit vi tänker flytta över en del av ynglen när tigrarna slutar vakta. Med tanke på att sex nyinsatta tetror försvann på en natt tidigare, finns det nog stor risk att ynglen tar slut när föräldrarna slutar vakta.

Efter noggrann tvätt av alla akvariedetaljer flyttade vi över en del vatten från det stora akvariet och planterade växter. Efter att ha stått en vecka köpte vi nu en liten liten ancistrus-mal så att det ska finnas något liv där.

Nya plantor

Ingela

Paphinia herrerae och Laelia pumila

Äntligen tillåter vädret att man kan beställa orkidéer igen! Jag gjorde en beställning från Marita Åkesson och några av plantorna är avsedda för skåpet. En Rodriguezia lanceolata syn secunda har fått plats på väggen bakom trädet där fläkten blåser friska vindar. Även en Paphinia herrerae och en Laelia pumila fick nya boställen på väggen i skåpet. Två phaleanopsis, cornu-cervi och violacea har också flyttat in. De är kvar i krukorna och står på marken där det inte är lika starkt ljus.

Fiskbilder

Stefan

Lite blandat från akvariet.

Yngel i akvariet!

Stefan

Ingela upptäckte en grå skräphög som virvlade runt på botten. Vid närmare titt visade det sig vara små tigeryngel. Det är säkert runt hundra yngel. Tigrarna vaktar och jagar bort alla fiskar som kommer för nära.

Det var tydligen inte lek utan uppståndelse över att ynglen började kläckas när de for runt i roten i slutet av förra veckan.

På kvällen när ljuset slocknade körde Elin skytteltrafik med yngel i munnen till den grop som de grävde tidigare. Under tiden vaktade pappa tiger de övriga ynglen. Häftig upplevelse!

Ny lek

Stefan

Tigrarna leker igen i roten. Hoppas det går bättre den här gången.