Arkiv för kategorin ‘Grodor’

Grodorna flyttar

Stefan

Vi har slutligen beslutat att låta grodorna flytta till nya hem. Lite sorgligt är det… Vi har troligtvis någon Ranitomeya kvar i det stora skåpet så vi får fortsätta att mata där, men annars känns det som en liten lättnad att slippa ansvaret med att hålla föda till grodorna.

Men visst kan det bli grodor igen längre fram.

Vi behåller skåpen och kommer att inreda om dem för odling av orkidéer och andra växter som önskar ljus och fukt. Förutom att ersätta en del av de nuvarande växterna kommer vi att komplettera med ny mossmix och mer LED-belysning för att få bättre och jämnare belysning i framför allt det stora skåpet. Vi uppgraderar även med en ny pump till vattenfallet för att få bättre flöde. Det blir en Eheim ytterfilterpump för akvarier, vilket kanske är lite overkill, men vi behöver någon slags filtrering av vattnet och önskar en tyst och energisnål pump.

Grodbilder

Stefan

Ranitomeya ventrimaculata red Oophaga pumilio Oophaga pumilio Oophaga pumilio och Dendrobates auratus Dendrobates auratus Dendrobates auratus

Några blandade bilder från början av året.

Full fart i det nya terrariet

Stefan

Oophaga pumilio Oophaga pumilio Oophaga pumilio Oophaga pumilio Dendrobates auratus

Det pågår konstant uppvaktning av pumilio-honan. Vi kallar dem Romeo och Julia numera. Vi har inte hunnit med mycket julpynt i år men har i alla fall röda grodor…
Här är några nya bilder tagna med systemkamera som ger lite bättre skärpa.

Ny grodor flyttar in

Stefan

Oophaga pumilio Oophaga pumilio Oophaga pumilio Oophaga pumilio Oophaga pumilio Oophaga pumilio Dendrobates auratus

Tisdag den 16 december flyttade de nya grodorna in. Tre Oophaga pumilio ”Salt Creek” som är en ovanligt röd variant. Det var två troliga hanar och en okänd, men förhoppningsvis hona vi bokat hos Jörgen på Aquawarehouse. Dessutom ett par Dendrobates auratus ”Panama special”.
Auratusarna försvann som väntat ganska snabbt till något lämpligt gömställe. De tre pumiliorna var mer upptäcksbenägna och efter en ganska kort stund började den ena hanen sjunga nästan hysteriskt och höll på hela kvällen trots att det blev mörkt. Dagen efter kan vi konstatera att den ena hanen definitivt flörtar med den tredje grodan som tydligen är en hona. Fantastiskt roligt! Den andra hanen är däremot lite avvaktande och håller sig mest i utkanten av händelserna.
Bilderna är tagna med mobilkamera.

Ung Ranitomeya

Stefan

Ung Ranitomeya

En liten Ranitomeya klättrar uppför ”vattenfallet”, som snarare är en liten rännil. Vi har ett akvariefilter under skåpet som pumpar upp vattnet till skåpets övre del, varefter det rinner ner till en dold vattenbehållare som rymmer omkring 25 liter vatten. Vi fyller på med osmosvatten ungefär varannan vecka.

Ännu en ny Ranitomeya

Stefan

Liten Ranitomeya ventrimaculata red

Mindre än en centimeter lång och med osäkra hopp. Men gnistrande fin är den i alla fall redan.

Liten allmän uppdatering

Stefan

Grodterrarium med galactonotus Adelphobates galactonotus Ranitomeya ventrimaculata red Ung Adelphobates galactonotus

Vårt grodskåp lever vidare och växer ganska vilt, främst Ficus pumilan börjar ta sig riktigt bra.

Vi ser då och då en ny liten Ranitomeya, men vi vet faktiskt inte riktigt hur många de är nu. Vi har ett stort skåp med många gömställen och man ser sällan fler än ett par tre åt gången.

Galactonotusarna är lättare att ha koll på. De är fyra stycken nu, varav en relativt liten. En hona (som vi trodde var vår enda, men eventuellt är någon annan av dem också hona) hittades dränkt i en liten vattenskål en eftermiddag. De är inte alltid snälla våra grodor, och det händer att någon försöker trycka ner en svagare. Normalt blir det bara en maktdemonstration, men om en groda blir nertryckt i vatten kan den drunkna.

Nya Ranitomeya-bilder

Stefan

ranitomeya1_130413 ranitomeya2_130413

Det kanske blir lite ensidigt med bara Ranitomeya-bilder, men det är en utmaning att fota dem eftersom de är så snabba och i regel flyttar på sig när man tar fram kameran. Så när man lyckas känner man sig nöjd 🙂

Ranitomeya-bilder

Stefan

Ranitomeya ventrimaculata red Ranitomeya ventrimaculata red Ranitomeya ventrimaculata red

Några fler bilder på en av de fantastiskt vackra Ranitomeyorna.

Ranitomeya

Stefan

Ranitomeya ventrimaculata red

En av våra Ranitomeyor på spaning efter bananflugor.