Arkiv för augusti, 2012

Gröna rummet är avvecklat!

Stefan

Efter sommaren har vi kommit fram till att vi måste riva vårt gröna rum. Vi hinner inte njuta av rummet utan det känns just nu mest som jobb och ansvar. Så efter moget övervägande bestämde vi oss för att avsluta det stora paludariet och alla akvarier. Grodorna tänker vi däremot behålla.
En del i beslutet är att grodterrarierna måste rivas eftersom de inte håller tätt. Vi har fukt på fel ställen och det syns mögelprickar på undersidan skåpet.
Vi kommer att bygga ett nytt större skåp för samtliga grodor med innehåll från paludariet och de nuvarande skåpen. Det nya skåpet får en bättre placering i vardagsrummet där vi förhoppningsvis kan njuta av det bättre.

Galactonotus-yngel

Stefan

Idag upptäckte jag att hanen (Herbert) hade en svart fläck på ryggen. Som jag misstänkte visade det sig vara ett yngel som han försökte hitta en lämplig vattensamling till. Han valde ett halvt kokosnötskal med lite vatten i och försökte sedan peta av ynglet med bakbenen, vilket visade sig inte vara helt lätt. Jag fick fylla på lite mer vatten. När ynglet slutligen släppte taget, hoppade Herbert därifrån och en liten stund senare kom honan (Berta) och studerade boplatsen. Hon hängde med frambenen över kanten och stirrade länge i vattnet. Flyttade sig sedan till andra sidan och hängde en stund där. En stolt moder som det såg ut.
En helt fascinerande upplevelse att få se.

Monsterfiskarna tar över

Stefan

Salvini med yngel
Det gick lika illa som vi befarade i Centralamerika. De mycket aggresivt vaktande Salvinisarna stressade ihjäl eldbukarna och därefter de andra fiskarna i akvariet förutom malen, men den håller sig också undan och akvariet har börjat gro igen med alger. Men ynglen växer…