Packningstips
Honda ST 1300 Pan European

Packning

Hur man packar en motorcykel är naturligtvis individuellt. En del tar bara tandborsten och kreditkortet. Vanligtvis är det inte nödvändigt att ha matlagningsprylar med sig eftersom det finns trevliga fika- och matställen på de flesta platser. Om man inte bor på hotell kan det ändå vara praktiskt med lite enkel mat åtminstone till frukost.
Planerar man att besöka mer obebodda platser, eller vill spara pengar, är det trots allt inte dumt att ha med sig ett enkelt Trangiakök, ett par små vattenflaskor och enkel torrmat, någon konservburk och pulverkaffe. Det blir inte bara billigare att fixa eget, det kan också bli en upplevelse i sig att sitta vid en sjön eller på fjället och fika.
Boende är kanske det dyraste med att resa. Ofta kan det vara värt kostnaden att hyra ett rum eller en stuga, åtminstone om man inte är ensam. Man sover bra och slipper trassla med ett trångt tält – mycket skönt om vädret inte är så bra. Tyvärr måste man ofta boka i förväg om man vill vara säker på plats under högsäsong. Det innebär automatiskt att man måste låsa resrutten och det blir svårt att improvisera beroende på hur väder, vägar, sevärdheter och annat dyker upp. Ett tält tar lite plats, men man är fri att bo var som helst.

Tips!
Ta alltid med en liten termos, muggar, pulverkaffe och lite kex/choklad i en påse. Oavsett hur fina fik det finns är det trevligt med en paus i naturen. Oftast inga problem att koka nytt vatten till termosen varje morgon.

Tips 2!
Ta inte med några onödiga förpackningar. Töm upp diskmedel, schampo och liknande i små plastburkar. Ta med extra plastpåsar.

Så här packade vi under resan runt Svartisen då vi hade både mat och tält med oss. Skippar man mat och matlagningssaker kan det mesta i toppboxen flyttas ner i en sidoväska. Rent allmänt ska man naturligtvis sträva efter att packa lågt och helst långt fram. Undvik tunga saker i toppboxen!

Toppbox
2 sovsäckar
2 liggunderlag
Påse med sängkläder (lakan, örngott, nattröja)
Spännremmar för färja
Påse med telefonladdare och kameraladdare
På toppboxens räcke i regnpåse
Tält
MC-kapell

Vänster väska
2 par skor
Plastpåse med kartor, papper, broschyrer
2 nessesärer
Klädpåsar (praktiskt att lägga kläderna i olika tygpåsar plus en plastpåse för smutskläder)
Jackfoder
Plastpåse med handdukar

Höger väska
2 Matlådor (med bestick)
Diskpåse (diskmedel, borste, handduk)
Trangia med tändare och metanolflaska 0,3 l
(Använd metaol och inte T-sprit som sotar, om du inte har gasolkök som är allra bäst och snabbast)
Termos 0,5 l
2 vattenflaskor 0,5 l
Fikapåse med kaffepulver, mjölkpulver, kex/choklad och muggar
Matpåse med tepåsar, oboy, varma koppen, skinkostpålägg, bröd, potatismospulver, konservburk, pastarätt (påse för blandning i vatten) eller annan mat som inte tar så stor plats. Komplettera efterhand.

Tankväska
Sidofack
Regnskydd, solglasögon, extra packrem, regntrasa.
Kartblad, penna och papper i kartfacket
Stora facket
Kamera
Kikare (för fågelskådning)
Lås
Första förband
Halskrage och extrahandskar
Karta
Anteckningsblock

Kåpfack
Vänster
Telefon och laddare
Höger
Stödplatta
Extra penna
Proppar Intercom