Släkte: Cichlidae (ciklider)
Ursprung Sydamerika, Orinocos biflöden, och framför allt floden Mete. Räknas som sällsynt men ganska lättskött. Kan bli mellan 15 och 20 cm. Vattnet bör vara mellan 24 och 30° (idealt 25-26°) och pH 6,5-7.
Är fredlig men ganska svår att få att leka. Att hålla dem välgödda och simulera regnperiod ska underlätta. Vill ha ett planterat akvarium med gömställen bland stenar och rötter. Helst platta stenar för lek. Äter det mesta; mygglarver, räkmix, levandefoder.
Vår erfarenhet
Vårt par köpte vi 1–1,5 år gamla och de var då 14 och 11 cm långa. De fick namnen Vincent och Victoria. Mycket vackra fiskar. Vincent gräver, biter lite på blad och jagar Victoria runt i akvariet. Vicoria lurar honom ofta genom att smita in i grottan till vänster. De är mycket matintresserade och äter ur händerna men ratar ofta småmat. De vill ha någor rejält att bita i och älskar mjölmask.
Victoria är nog vår charmigaste fisk. Hon kommer ofta fram till glaset och viftar på fenorna när vi kommer in i rummet. Om ni närmar oss eller ser ut att vilja bjuda på mat, vinkar hon nästan hysteriskt på alla fenor och viftar på svansen som en hund.
2010-03-20 hade metarna växt till omkring 16 och 13 cm.
2010-11-14 Senaste månaderna har Metarna dragit sig undan, helt utkonkurrerade av våra Tigerciklider. De är måttligt intreserade av mat och piggnar mest bara till om vi lockar med en mask eller larv. Vi har på gång ett nytt Centralamerika-akvarium, dit tigrarna kommer att få flytta. Vi, och Metarna. ser fram emot det.
2012-03-25 Det är betydligt lugnare i akvariet nu, Tigercikliderna har lekt av sig åtminstone under vintern. Däremot har vi inte flyttat över några tigrar till CA än, men metarna verkar inte bry sig så mycket längre. Ingen lek dock.
Ursprung i Sydamerika, men de har avlats fram i många varianter som inte har något egentligt naturligt ursprung. Akvariet bör vara minst 250 liter eftersom scalare faktiskt kan bli ganska stora. Framför allt behöver de ett högt akvarium. De kan bli 15 cm långa och över 20 cm på höjden. Temperaturen bör vara omkring 24–26° och pH helst 6–7. Scalare är mycket vanliga, lättskötta, om än känsliga för en del sjukdomar. Vill ha ett välplanterat akvarium med högbladiga växter.
Vår erfarenhet
Scalare är överraskande sällskapliga och intresserade av vad som händer i rummet utanför. De är även uppmärksamma på vad som händer i akvariet och kan till exempel stanna upp som förstenade och stirra intensivt på strömningspumpen om jag stänger av den tillfälligt. De tycker om att äta vid ytan och ciklidpellets i form av kulor är mycket uppskattade. De kan inte äta dem hela men suger fast en kula med munnen, simmar iväg och släpper den sedan, varefter nästa scalare tar över. Det ser nästan ut som om de spelar "fotboll" med matkulorna.
Vi köpte 7 scalare (2,5–3 cm) när vi startade akvariet; fyra orangespäckliga (brukar kallas guldmarmorscalare eller koiscalare) två långfenade varianter (kallas ibland guldscalare – fast en är silverfärgad) och en vanlig randig silverscalare. Efteråt kände vi att det kanske hade varit bättre att hålla sig till den silvriga och randiga varianten eftersom det är den som finns i naturen. Men nu blev det så här – och de är ju vackra i alla fall. Lite senare köpte vi i alla fall två till randiga. En orangefläckig försvann (blev mat) i och med att vi satte fiskarna på svältkost och ännu en dog senare. 2010-03-20 hade de kvarvarande växt till 5–6 cm.
2011-02-22: Är nu ungefär 10 cm långa. Vi börjar allt mer luta åt att byta ut de orangefläckiga mot randiga eller kanske mot något helt annat. De odlade varianterna hör inte riktigt hemma i ett biotopakvarium, även om det är fina att titta på.
Släkte: Cichlidae (ciklider)
Även Archocentrus spilurum, Hericthys spilurum, Cryptoheros spilurus
(Bblåögd ciklid, Blue-eyed cichlid, Jade Eyed Cichlid)
Ursprung Centraamerika, från Belize till Nicaragua. Har sett olika uppgifter om längd (12 cm och 15 cm). De vill ha vattentemperatur mellan 22 och 27° och pH 6-7. dGH 5-25.
Anses vara relativt sällsynt, fredlig och inte så känslig. Vill gärna ha långsamflytande vatten, grus, flera stengrottor och tåliga växter.
Vår erfarenhet
Vi köpte våra 5 och 6 cm långa 2010-01-15. De fick namnen Tiger och Elin. Två månader senare var de omkring 6 och 8 cm och ännu en månad senare, efter en lekperiod, har Tiger växt uppskattningsvis ännu en centimeter.
Det är roliga fiskar! De rör sig piggt och letar ofta mat på botten. Våra har bjudit på en verkligt intressant lek och yngelperiod med intensivt vaktande.
Från början jagade hanen honan runt akvariet. Under och efter första leken har de blivit mycket intima och står ibland tryckta mot varandra eller ”pussas”. Samtidigt har de temperament och Elin tvekade inte att skälla ut Tiger när han lämnade ynglen utan uppsikt. Hon gjorde detta genom att gapa och rycka fram och tillbaka i låtsade attacker.
Tigrarna ändrar färg från lilablå med gulgröna skiftningar och lysande cyanblå ögon till nästan svartvita med markerade ränder och kolsvarta ögon som de har vid lek. Honan får en tvärgående rand som tonas ner efter leken och istället visas tydliga stående ränder.
De är inte så intresserade av vad som händer utanför akvariet, men det innebär inte att de har dålig koll. Vi kan både komma nära utanför glaset och mata ynglen med spruta utan att de gick till attack. När okända personer närmar sig verkar de vara mer försiktiga.
2010-11-14: Otroligt lättlekta fiskar. Vi har numera flera generationer tigerciklider, och första generationen yngel har oxkså lekt ett par gånger.
2012-03-25: Har lugnat ner sig betydligt under det senaste året. De hävdar fortfarande revir, men lekintresset är lite måttligare. Planen var och är att flytta över åtminstone en del till CA-akvariet när eldbukarna växt till sig lite mer.
Finns vilt främst i Guatemala och Yukatan, Mexico. Kan bli upp mot 15 cm långa. Vill ha fin sand, stenar, rötter och gömställen. pH 6,8–8. En relativt fredlig parfisk. Bör få varierad kost; pellets, räkmix, mysis, artemia, svarta och vita mygglarver.
En av eldbukarna (här 4,5-5 cm) |
|
Eldbukspar som försvarar sin första rom, januari 2012. (Omkring 8-9 cm långa) |
|
Kom inte nära! |
|
Eldbukshane i lite mer normala färger. |
Vår erfarenhet
Vi köpte 4 småttingar (3,5 cm) i februari 2011.
Två månader senare har de växt till 4,5-5 cm. De är ju fortfarande små, men vårt intryck är att de är mycket pigga och trevliga fiskar. Mycket matglada - de kommer fram och slukar ivrigt allt vi slänger ner, vilket mest är fryst foder; räkmix, svarta mygglarver, m m. De är ganska intresserade av vad som händer utanför akvariet och blir ivriga när de märker att det är mat på gång. De har redan börjat visa upp sina röda färger och försöker ofta imponera på varandra.
2012-03-25: Vi hade turen att få två par som försvarar var sina revir med stor ihärdighet. Det ena paret har lekt en gång, men det blev inga yngel. Otroligt fina fiskar, speciellt när de försöker imponera eller skrämma sina rivaler eller närgångna fotografer. Är omkring 7-9 cm.
Även Nandopsis Salvini
Finns vilt främst i Mexico, Guatemala och Honduras. Blir vanligtvis inte större än 18-20 cm i akvarium. Vill ha gott om gömställen, pH 7–8, 22-28°C. Äter det mesta, även mindre fiskar. Röstades 2002 fram som den vackraste NA/CA-cikliden av Nordiska Ciklidsällskapet. Kan vara aggresiv, speciellt efter lek.
Honor ska ha en mörk fläck på ryggfenan och gällocken. Vår hona har inte det, men däremot antyder de rundade fenorna jämfört med de långa och spetsiga fenorna på den större hanen, att det trots allt är en hona.
Salvinihanen bevakar sina nya grannar |
|
Är det här en hona? |
Vår erfarenhet
Impulsköpte ett par (6-7 cm) i mars 2012. Fick lite ångest när vi googlade runt lite och insåg att de anses vara aggresiva monster, men vi får väl se hur det går.
Släkte: Cichlidae (ciklider)
Förekommer I stora grupper i Tanganyikas klippzon på 30-60m djup. Finns som 6- och 7-bandare och med varierande blå ton. Kan bli upp mot 40 cm långa. Föredrar 23–26°C och pH 7,5–9.
Äldre hanar får en stor karaktäristisk puckel i pannan. Kräver god syresättning och ordentliga vattenbyten. Det är en ganska stillsam rovfisk som i akvariemiljö gärna äter räkmix och mysis. Är munruvare.
Vår erfarenhet
Stillsamma och ganska tillbakadragna i vårt provisoriska akvarium som varken har rätt pH eller är klippigt. Vi har fyra stycken som är mellan 8 och 13 cm långa i början av 2011.
2011-05-15: Efter att ha fått flytta till det stora akvariet, levde frontosorna upp betydligt. De är fortfarande ganska stillsamma och den största håller sig ofta gömd bakom en sten dagtid, men efter skymningen är de ganska aktiva och dansar runt i det svaga blå nattljuset.
Frontosorna är lite svårmatade. Nobbar ofta maten även om den faller ganska nära. Antagligen vill de ha lite mer spännande mat än räkmix.
2012-03-25: Numera är de inte svårmatade! De är snarare matvrak. Ett bekymmer vi har är dock att den minsta frontosan är inträngd i en grotta av den största och sällan får chansen att komma fram och äta.
Finns vilt i den klippiga strandzonen i Tanganyika, på 1–30 meters djup. Färgen blir mörkare på de fiskar som lever djupare. De simmar oftast med buken mer eller mindre tryckt mot klipporna, är det ett överhäng simmar de upp och ner. Lägger ägg i grottor och är inte speciellt vaktande.
De kan bli ungefär 8 cm och vill ha 24–26°C och pH 7,5–8,5. Äter lite av varje men är främst köttätare; cyklops, artemia och malda räkor.
Är en typisk parfisk som kan vara mycket aggressiv mot andra Julidochromis om akvariet är litet. De lär vara känsliga för ommöbleringar och förändringar som lätt kan utlösa aggressioner.
En av jullarna i maj 2011 (knappt 7 cm) |
Vår erfarenhet
Vi har tre stycken varav de två mindre burkar hålla ihop. Är inte speciellt aktiva i vårt provisoriska akvarium utan står ofta och trycker i någon vrå. Jag är inte riktigt säker på om det beror på att de bevakar revir, eller är förpassade dit av någon annan fisk, eller om det beror på att akvariet är lite tråkigt utan klippformationer.
Är 6–7 cm långa i början av 2011.
2011-05-15: Efter att ha fått flytta till det stora akvariet, blev jullarna som nya fiskar med nytt självförtroende även om de helst håller sig nära stenarna eller bakgrunden.
2012-03-25: Jullarna har växt rejält och är numera 9-10 cm, dvs längre än vad artbeskrivningen säger.
Finns vilt över stenig och klippig botten i Tanganyika, på 5–30 meters djup. Våra fyra kommer från Chitaka i Zambia i södra delen av Tanganyika.
De kan bli 15 cm (honan 10 cm) och vill ha 23–25°C och pH 7,5–9. Lever vilt på yngel och små kräft- och skaldjur. Är väl anpassad för livet bland klipporna genom att den är smal och ryms i små skrevor. Haremsfisk som leker i trånga klippskrevor. En del Altolamprologus är snäcklekare. En relativt fredlig fisk som anses vara lite skygg.
En av compressicepsarna i april 2011 |
|
December 2011 |
Vår erfarenhet
Våra är inte det minsta skygga utan simmar runt bland våra andra ciklider. Trots att våra är små backar de inte för större fiskar.
Finns vilt i klippiga biotoper och i övergångszoner mellan klippor och sand i Tanganyika, djup under 15 m.
De kan bli ungefär 10 cm och vill ha 24–27°C och pH 7,5–9. Äter lite av varje men är främst köttätare; räkmix, artemia, cyklops. Räkor krävs för att den vackra färgen ska bli lysande.
En parfisk som kan vara aggresiv mot andra apelsinciklider. Hanen kan vara aggressiv både mot andra hanar och mot ovälkomna honor. Kan även vara aggressiv mot sin egen hona efter leken och hjälper inte till med yngelvården. Grottlekare.
Maj 2011 |
|
Mars 2012 |
Vår erfarenhet
Mycket pigga och snabba fiskar. Har ett rörelsemönster som liknar jullarna, dvs de simmar åt alla håll och står inte sälla upp och ner, men oftast med magen mot en sten eller en klippa. Lär kunna vara lite aggresiva mot andra av samma art, men våra åtta samsas bra förutom den minsta som oftast håller till i ena akvariehörnet. Antagligen har vi för många apelsinciklider eftersom det är en enstörig fisk i det vilda, men hittills har det fungerat bra.
2012-03-25: De största är ungefär lika stora som jullarna, dvs runt 10 cm. Den minsta är nog inte mer än 6 cm. Vi har både honor och hannar, men än så länge är det lugnt förutom att ett par av dem är lite undaskuffade till akvariets övre hörn. Vi upplever inte aggresivitet som något utmärkande drag, men det kan kanske bero på att de är så pass många att de inte hinner med att ha koll på allt.
Finns vilt i klippbiotopen på mellan 5 och 15 meters djup runt stora delar av Tanganyika.
De kan bli ungefär 10 cm och vill ha 24–29°C och pH 7,5–9.
Äter lite av varje men är främst köttätare; räkmix, artemia, cyklops.
En stimfisk som bildar par underlektiden. Grottlekare. Äldre yngel kan hjälpa till att försvara yngre syskon. En ganska aggresiv fisk.
September 2011 |
Vår erfarenhet
Vi köpte ett lekvuxet par (7-8 cm) i juni 2011.
Betydligt tuffare fiskar än vad utseendet antyder. De två nykomlingarna tog genast för sig och markerade att de inte tänkte backa trots att främst jullarna och apelsinscikliderna blev mycket upprörda över nykomlingarna. I augusti lever och mår alla fiskar bra.
Släkte: Loricariidae (L-malar)
Pterygoplichthys joselimaianus (Röd leopardpleco)
Även Pterygoplichthys gibbiceps, Glyptoperichthys gibbiceps, Glyptoperichthys joselimaianus (Segelfenspleco, Leopardharneskmal, vanlig Gibbiceps)
Ursprung Sydamerika, Amazonas och Orinoco. Kräver ett stort akvarium, minst 600 liter, eftersom den blir STOR. Teoretiskt uppemot 60 cm även om hälften troligtvis är rimligare i ett akvarium. Vattentemperatur 25–30° och pH 4–7,5.
Gibbiceps/Pleco är vanlig även om det finns mängder med varianter som inte förekommer så ofta. Vår är ovanligt fin, tycker åtminstone vi! Den är framförallt nattaktiv, men även relativt synlig under dagen och i skymningen. Fredlig, men stora hanar är revirhävdande mot hanar av samma art. Akvariet skall innehålla många gömställen, gärna i form av rötter och stenar, som bildar stora hålor. Den är allätare och är duktig algätare som ungfisk. Äter allt vanligt akvariefoder men bör få vegetabiliskt tillskott i kosten, exempelvis gröna ärtor.
Fridolf flyttade in 2010-01-12 och var då 5–6 cm. Han har en glupande aptit och hade på drygt två månader växt till närmare 15 cm. Siktar han på 60 cm trots allt? Han är en otroligt fin mal, med distinkta fläckar och ett imponerade segel till ryggfena. Visar sig ofta även under dagen även om han helst håller till i akvariets mörkare partier.
2011-02-22: Är nu omkring 25 cm och rör sig otroligt majestätiskt. Mycket fin! Äter fortfarande alger även om han omedelbart kommer fram när vi matar och gillar räkmix (ärtor och räkor).
Kommer från Rio Iriri och Rio Zingu i Amazonas, Sydamerika. Kan bli 15–30 cm och trivs i 27–32°och pH 6–6,3.
Detta är en betydligt ovanligare och dyrare mal än den vanliga Plecon. Är nästan svart med citrongula prickar. Känns nästan som en saltvattenfisk med sina fantastiska klara färger.
Vår L081a (med namnet Lorentz) är mycket blyg och håller sig ofta gömd bakom stenarna i vattenfallet. När han visar sig rör han sig med ryckiga rörelser och letar alger och annan mat på stenar och botten.
Han var 6–7 cm när vi köpte honom 2010-01-15 och har bara växt någon centimeter sedan dess.
2011-02-22: Är nu omkring en decimeter lång och är ofta framme på kvällarna, och även andra tider, och letar alger. Ofta plöjer han som en torped genom sanden för att godsaker i yra fram.
Den kanske vanligaste L-malen och förekommer även i många korsade varianter som alla brukar kallas Ancistrus. Den är en tålig algätare och kan bli en dryg decimeter lång. Föredrar en temperatur mellan 24 och 27 grader och klarar både surt och basiskt vatten, pH 6–8,5. Hanen har större taggar runt nosen. Vill ha gömställen och en rot att gnaga på för att få cellulosa till matnedbrytning.
Ancistrushona |
|
Ancistrushane - antagligen vår fulaste fisk. |
Vi hade ett par i det provisoriska Tanganyikaakvariet som lekt ett par gånger varav en liten hanne har klarat sig. Det ursprungliga paret bor nu i CA-akvariet och ett nytt par har fått flytta in i det stora Tanganyika.När allla fiskar lämnade det lilla Tanganyika fick malynglet följa med.
Apteronotidae (knivfiskar)
Apteronotus albifrons (Black ghost)
Ursprung Sydamerika. Enligt uppgift kan den bli 50 cm så det krävs ett stort akvarium på minst 550 liter om man vill behålla den ett tag. Den vill ha vattentemperatur mellan 22 och 27°C och pH 6-7,5.
Black Ghost är inte helt ovanlig men anses vara relativt krävande. Är främst nattaktiv och kan vara aggressiv mot andra av samma art. Är köttätare och föredrar levande foder, dvs även andra mindre fiskar i akvariet. Vi får se hur våra tetror klarar sig. Vill gärna ha mycket växter och gömställen där den kan hålla till under de ljusaste timmarna.
Egna erfarenheter
Vi köpte vår Black ghost 2010-01-17 och då var den 6–7 cm. Vi vet inte könet men vi kallar den Laban efter ett annat känt trevligt spöke och det har därmed blivit en ”han”.
Periodvis håller han sig gömd och är ofta osynlig under dagen, men kommer fram när det vankas mat. Spännande, annorlunda och mycket vacker fisk som rör sig fladdrade åt alla håll. Vi upplevde honom som svårmatad inledningsvis, men han växer och mår bra och visar sig allt mer även på dagen. Äter det mesta men gillar frysmat, gärna mygglarver.
2010-03-20 (två månader efter inköp) var han 12–13 cm lång.
2011-02-22: Växer och ser ut att trivas. Kommer oftast fram vid matning, men annars är han mest osynlig, vilket inte är så ovanligt för ett spöke… Är ungefär 25 cm lång numera.
2012-03-25: Har utvecklats till en mycket vacker och spännande fisk. Ser fortfarande ut att trivas och har nog blivit runt 30 cm nu. Höjden exklusive fenan är minst 6 cm.
Characidae (Laxkarpar)
Hyphessobrycon rosaceus (Rosentetra)
Kan bli omkring 4 cm och önskar 24-27°, pH 6-7,5. Är en fredlig stimfisk från Sydamerika. Vanlig och lättskött.
Egna erfarenheter
2010-01-15 köpte vi 10 stycken med längd mellan 2 och 2,5 cm. Efter en svältperiod beroende på nitrit i vattnet, blev sju av dem tyvärr mat till våra metaer.
Annars är de pigga och fina att titta på. Men de är lite för små för att man ska få någon ”personlig” relation till dem. En stimfisk helt enkelt även om vårt stim är ganska litet. 2010-03-20 hade de växt till 3-3,5 cm.
2010-05: Alla tetror har tyvärr blivit mat.
Hemigrammus caudovittatus (Hyphessobrycon anisitsi) (Buenos Aires-tetra/Norsk flaggtetra)
Blir vanligen 6-7 cm och önskar 23-26°, pH 6-8. Är en fredlig stimfisk från Sydamerika (Argentina, Paraguay). En lättskött och lättodlad allätare.
Egna erfarenheter
Vi skaffade 10 stycken 3-3,5 cm stora tetror till SA-akvariet under förvintern. Fem blev tyvärr uppätna första natten. Vi skaffede fem nya som vi satte på tillväxt i CA-akvariet. Ett halvår senare har alla utom en växt till sig och är nu mellan 4 och 5 cm. Men de bor fortfarande i två akvarier. Är oerhört glupska och äter allt.
Cyprinidae (karpliknande)
Crossocheilus siamensis (Siamesisk algätare)
Kan bli 15 cm och önskar 24-27°, pH 6-8. Är en fredlig stimfisk som kommer från Sydostasien, Thailand och Malaysiska halvön. En lättskött och ganska effektiv algätare.
Egna erfarenheter
2011-05-27 köpte vi 3 stycken, ca 3,5 cm långa till vårt CA-akvarium som angripits svårt av främst tofsalger. De kommer från Asien, men vad gör man? De satte utan att tveka igång att rensa akvariet från tofsalger utan att bry sig det minsta om de något större och ganska intresserade eldbukarna. De äter i stort sett konstant, även alger på blad som inte malarna bryr sig om.
2012-03-25: Den mista dog ganska snart så vi köpte två nya i ungefär samma storlek. De har nu blivit omkring 8 cm och verkar trivas bra i varandras sällskap. Eftersom de blivit vana vid att vi matar regelbundet ids de inte gnaga lika mycket alger numera. Men visst putsar de lite grann här och var emellanåt.