Kanske att ni undrar vad en bengal egentligen är för något? Vi låter familjen förklara.

Ursprung & historia
Bengalen har fått sitt namn efter det latinska ”Felis Bengalensis”; namnet på kattdjursgruppen Asian Leopards Cats (ALC) – små  vilda fläckiga katter från Asien. Bengalen är en korsning av asiatisk leopardkatt och tamkatt – ett medvetet forsknings- och avelsarbete som startade i början av 60-talet av en amerikanska vid namn Jean Mill, med mål att få fram en “leopardkatt” med sällskapsegenskaper. För att få kallas bengal måste katten vara minst 4 generationer från en ALC.


Utseende
Bengalen skall likna den lilla vilda asiatiska leopardkatten, med små öron och stora ögon och morrhårskuddar. Två olika mönster förekommer, spotted och marble. Variationen inom båda grupperna är stor. Det spottade mönstret ska ha en oregelbunden eller horisontell placering. Spottarna kan vara enfärgade eller tvåfärgade rosettliknande. Spottarnas storlek varierar mycket. Marbelmönstret ska vara oregelbundet marmorerat. En bengalkatthane väger mellan 5 – 8 kg, honorna ca 3 – 5 kg.

Förutom den bruna färgen kan bengalen även komma i en vit variant, snöbengalen. De ser ut lite som snöleoparder, med sin ljusa bottenfärg och mörkbruna till beiga spottar. Det finns tre lite olika snövarianter av bengalen: Seal Lynxpoint, Seal Mink och Seal Sepia. Seal Lynxpoint är den vanligaste ljusa varianten i Sverige.

För vidare information samt rasstandard, titta in på BCCS hemsida!

Pälsen
Bengalpälsen ska vara kort, tät, och väldigt mjuk. Bengalen är också känd för att ha så kallat glitter. Effekten glittret ger är ett guldskimmer som ser ut att ligga på pälsens yta. Alla bengaler har inte glitter, men det är vanligt. Glittret uppstår på grund av små ”luftbubblor” i hårstråna.

Bengalen är en av få tamkatter som har denna effekt. Glittret syns mer eller mindre beroende på ljuset, eller hur solens strålar faller på pälsen. En bengal med mycket guldglitter kan verka nästan bländande i solsken! :-)

Rörelsebeteende
Bengalen har några sätt att röra sig som skiljer den från många andra tamkatter. Den har ofta en mjuk smygande gång som påminner en hel del om större vilda katters gångart snarare än andra tamkatters. Likaså bär bengalen ofta sin svans lågt när den går. Ofta kan man se både svansen och benen hängandes utanför kanten när de lagt sig att vila på en hylla, då många andra tamkatter hade rullat upp svansen mot sin kropp.

Temperament & beteende
Bengalen är en väldigt aktiv katt. Den är intelligent och självständig, men älskar att stå i centrum och att vara med överallt och ”hjälpa till”. Alla våra tre katter kommer galopperande då de hör att man kommer hem med matkassar. De hjälper gärna till att packa upp dem! Speciellt om där finns köttfärs... :-) De ligger på tygerna då man syr, på papperet då man ritar, de läser tidningen *på* tidningen, följer med in i duschen, ser på TV, lagar mat, diskar, bakar.... De ger en gärna en hjälpande tass, helt enkelt. :-)

Bengaler är både pigga och lekfulla och de gillar att springa, hoppa och klättra. Just därför är det mycket bra att ha en kattkompis som den kan busa med. En ensam bengal kan lätt bli uttråkad annars. Bengalen är mycket spänstig och kan hoppa högt och långt. Ett högt klös/klätterträd är mycket uppskattat då den har en förkärlek för höga höjder och är en excellent klättrare.

Många bengaler, om än inte alla, älskar att plaska och leka i vatten. Några hoppar t.o.m. i badkaret när människan tar ett bad. Våra katter nöjer sig med att fiska leksaker och tår bland bubblorna. :-) Lejonell dricker alltid ur vattenkranen, och om han dricker ur skålen, gräver han alltid ur hälften på golvet först... Många bengaler gör så, därför är det ett bra tips att ställa vattenskålen på en plastbricka, eller på diskbänken.

Bengalen kan ibland sägas vara lite ”hundlik”. Lovis älskar att apportera sina favoritleksaker, vilket är vanligt bland bengaler! Att gå ut en sväng i sele och koppel är oftast mycket uppskattat. Den blir sällan förskräckt av nya miljöer. Vi är ute och går mycket i skog och mark här hemma. De älskar att få komma ut på långpromenader! Vi har även haft med dem på båtsemester, vilket varit uppskattat av både två- och fyrbenta! Vi tycker att det är jättekul att kunna ta dem med.

Bengalen har rejäla röstresurser om den verkligen vill något, och den kan ibland vara ”pratig” med sin ägare. Lejonell och Lovis är ena snacksaliga katter... :-) På utställningar kan en och annan bengal nog ha skrämt någon besökare med sina jamningar, men var lugn, den bara beskriver sin situation väldigt färgstarkt! :-) Det betyder abslout inte att den är aggressiv! Vi har inte haft någon erfarenhet av, eller sett några som helst tecken på aggressivitet hos de bengaler vi träffat. Våra har aldrig ens fräst mot en människa. De drar sig i en pressad situation hellre undan än lyfter en klo.

Självklart har även bengalen sina lugna sidor! ;-) Även om bengalen inte är känd som någon typisk knäkatt, har våra visat sig vara mycket mysiga. Alltid på deras egna vilkor, förstås. ;-) De lägger sig gärna och myser i knäet framför TVn. Lovis älskar att ligga under täcket när Maja ska sova. Likaså att mysa under filten vid Tvn. Love brukar komma och säga hej när vi kommer hem, ställa sig på bakbenen för att få krypa upp i knäet! :-)

Sammanfattningsvis så är bengalen en mycket rolig och personlig katt som sprider mycket glädje omkring sig! :-)

Bundas Taro, Asiatisk Leopardkatt
Glitter