Ulvön med Ulvöhamn, Rödharen, Marviksgrunnan och annat

 


Det har skrivits mängder av artiklar och böcker om Ulvön – Bottenhavets pärla. Ulvön är egentligen två stora öar som delas av ett långt sund med många skyddande vikar och landstigningsplatser. I den östra delen öppnar sig sundet och där ligger själva fiskeläget Ulvöhamn.

Ulvöhamn 63°01,0N 18°38,8E
Här finns flera gästhamner, affärer (livs och souvenirer), två kiosker, cafe, flera restauranger, hotell, stuguthyrning och vandrarhem. För båtfolk kan en bränsleanläggning med sedelautomat vara nog så viktig. Väster om fiskeläget ligger Lotsberget med fin utsikt. Annat sevärt är hembygdsgården och kapellet från 1600-talet. Kapellet är ett av Norrlands äldsta träbyggnader och har fina väggmålningar.
Eftersom ön är så stor (har bofast befolkning och jordbruk på norra ön) är den kanske inte lika charmig som t ex Trysunda. Men Ulvön är ändå ett måstebesök om man är i regionen. Har man inte egen båt kan man ta turbåtar från Örnsköldsvik, Köpmanholmen och Ullånger.


I den västar delen av Ulvöhamn – vid affären – finns kommunens gästhamn. Läget vid affären och nära en kiosk och Netterlund diversehandel kan ha fördelar, men i övrigt erbjuds inte så mycket. Det finns två eluttag på hela bryggan, toaletten finns i turistbyrån flera hundra meter bort och övrig service (t ex dusch) får man leta förgäves efter. På andra sidan affären kan man i alla fall tanka både vatten och bränsle.


I andra delen av Ulvöhamn ligger Ulvö Skärgårdshotell med en mer påkostad gästhamn. Här finns både välutrustad servicebyggnad och pool för barnen. Tyvärr brukar det vara lite livat här eftersom ofta är musik och dans på hotellet liksom livemusik på de närliggande restaurangern/bryggpubarna. Dessa nöjen drar en lite ljudligare typ av båtfolk...
Bryggserveringarna Brögga och Almagränd nära hotellet har egen gästbrygga. Pensionat Graneliden, bortanför kommunkajen där också turbåten Ottilia från Övik lägger till, finns också några gästplaster.


 



 

Rödharen och andra naturhamnar i Ulvösundet 63°00,6N 18°37,8E
Det finns flera utmärkta landstigningsplater i sundet mellan Norra och södra Ulvön. Längst i väster är vår favorit Rödharen, strax innanför inloppet på norra sidan. Ulvöns byalag lägger ut landgångar så att man ska kunna gå torrskodd iland. Det är fler meter djupt ända in till de sista tre metrarna, så det kan vara knepigt att komma iland utan landgång. Men det är sandstrand och inga problem att dra upp en mindre båt.
Här finns utedass och grillplats med gott om ved. Vi föredrar ändå att grilla i kvällssolen på utsidan med solen som sjunker över havet med Mjältön i horisonten.
Mitt emot Rödharen – på Södra Ulvön – finns en brygga med plats för ett par båtar där vi faktiskat aldrig legat. Fördelen här är kvällssol på båten, men vi föredrar ändå att istället ha utsikten över havet från Rödharens utsida. Från bryggan går en stig till Marviksgrunnan, men det är ganska långt att gå.
Om man forsätter i sundet mellan öarna hittar man två fina naturhamnar på norra ön. Båda har kustlinjen mot söder. Den första (västliga) är lite grund och här kan man behöva utnyttja en landgång för att komma iland torrskodd. Grillplats och en liten sandstrand längst in.
En bit väster om sista huset i Ulvöhamn finns en lång sträcka med bra djup ända in till stranden. Här brukar även många segelbåtar lägga till. Stranden består av stora stenblock och är kanske inte så barnvänlig. Det kan också vara svårt att hitta något träd att förtöja vid – man får ibland utnyttja stenarna. Nära till Ulvöhamn och affären men ändå naturhamnskänsla och gratis.
Även på södra sidan går att hitta landstigningsplatser, bland annat stax innan den lilla fyren mellan Rödharen och Ulvöhamn. En bit upp här på södra ön finns lämningar av en gammal gruva med Gruvbyggnader och gjupa schakt. Lite "skräckfilmsläskigt".
Mitt emot hotellet finns en liten sandstrand och till vänster om den går det att komma ända in till land båten. Kvällsol, sandstrand mot Ulvösundet och stora klapperstensfält på havssidan. Att bra alternativ vid sydlig vind om man inte har behov av civilisationen på norra ön.

 

 


Vägen mellan Rödharen och Ulvöhamn.


Här ligger vi mot södra Ulvön. Här kan man gå en stig upp mot en nedlagd gruva. Mitt emot syns den yttre naturhamnen på Norra ön.

 

Marviksgrunnan 62°58,7N 18°37,0E
Det lilla fiskeläget Marviksgrunnan och omgivningarna runt omkring är en av våra favoriter. Fiskeläget består av en smal och skyddad kanal. Marviksgrunnan har ett eget litet kapell. Tyvärr finns inga gästplatser här.
Söder om fiskeläget finns klippor med plats för 5–6 båtar. Läget är oskyddat för allt utom ostliga vindar och man bör därför välja en lugn dag för besöket. Det kan vara lite lurigt att lägga till här eftersom det inte är djupt ända in till klipporna på alla ställen.
Några tiotal meter från stranden finns både en grotta och en gruvöppning med gångar som antagligen sträcker sig långt in i berget. Här var en gruva med flera aktiva epoker. På 1800-talet bröt man järnmalm här och under andra världskriget den eftertraktade mineralen vanadin. När kriget tog slut avbröts gruvdriften. Gruvgångarna går vågrätt in i berget och är delvis vattenfyllda. Inget man bör undersöka på egen hand. Akustiken i gruvöppningen är däremot fantastisk. Ta med ett blåsintrument om du spelar sådant och upplev en spellokal du inte varit med om tidigare.
Utanför Marviksgrunnan ligger en liten ö. Vi har sett ganska stora motorbåtar ligga vid den lilla viken på östra sidan, men det är mycket grunt runt ön (inte mycket mer än halvmeterdjupt på insidan) så det gäller att man tar det försiktigt om man vill göra ett försök.

 


  Sandviken
Det går att hyra cyklar för att ta sig till Norra delen av ön och det gamla fiskeläget Sandviken. Sjöbodarna ligger numera en bra bit upp på sandstranden (landhöjningen) och de flesta sjöbodarna är renoverade och fungerar som sommarstugor. Det är ofta läger här har vi upptäckt. Det finns en kiosk med glass och läsk ifall cykelturen varit ansträngande. Badstranden kan kanske också erbjuda svalka.
Tyvärr är det svårt att lägga till med båt här. Det finns en stor betongbrygga, men den är avsedd för turbåten från Övik.

 


  Långviken, Ettöringen, Fjären , m m
Det finns flera andra ställen där det går att lägga till på Ulvön. Längst i sydost finns en djup vik med namnet Långviken. Här går det nästan att komma ända in till stranden (man får vada sista metern).
Lite längre upp på östra sidan ligger den lilla viken som kallas Ettöringen. Det är en liten rund insjöliknande vik med ett smalt inlopp – likt en miniatyr av Baggviken (Femöringen) på Mjältön. Tyvärr har landhöjningen gjort inloppet och viken lite för grund för större båtar. Har man en flatbottnad båt, det är högvatten och lugnt – och man är försiktig – går det att ta sig in i viken.
Vid Fjären på västsidan av norra Ulvön finns ett förjeläge (hamn för Ulvöbåten) intill det går det att förtöja ett par båtar, åtminstone för tillfälliga stopp.