Gästhamnar, naturhamnar, strandhugg och annat sevärt i Höga kusten för båtfolk

 
Höga Kusten är ett av Sveriges bästa båtvatten. Fjärdarna sträcker sig djupt in i den bergiga kusten och det finns ett hundratal öar här – från stora bebodda till små fågelöar – från Sveriges högsta (Mjältön) till spolade släta hällar. Det är gott om vackra naturhamnar, fiskelägen och naturupplevelser.
På de här sidorna finns några av de fina platser vi hittat under de senaste årens upptäcktsfärder med båt. Ett par av platserna har vi bara passerat men eftersom de är markerade som gästhamnar nämner vi dem ändå. Det finns naturligtvis många fler ställen där man kan lägga till med båt i det oftast mycket djupa vattnen i Höga kusten. Det är nästan bara att välja en lämplig ö, hitta en klippa på läsidan och köra in och parkera. Har du en liten båt väljer du istället en strand med grus eller sand och drar upp båten.
Egentligen är våra hemmavatten 60M (sjömil) norrut utanför Umeå, men vi brukar ha Örnsköldsvik som utgångspunkt i juli så det är där vi känner oss mest hemma.
Har du tips på fler fina ställen eller har andra funderingar eller synpunkter, får du gärna skicka ett mail.
 


Bilderna
Vi har tagit alla bilder utom ett par flygbilder från Härnösand och Lustholmen. Övriga flygbilder tog jag (och Fredrik Wastring) vid en flygtur med Stig Åke Lindgren en sommarkväll 2004.